jueves, 18 de octubre de 2012

L'escàndol d'Avià

Tres partits per Àngel Gómez, dos per Jordi i Marcelo, un per Josep Cordomí i quinze dies d'inhabilitació per Roberto Hernàndez. Aquest és el resultat dels fets que es van produïr el passat dissabte a la tarda al Municipal d'Avià. La història arbitral d'aquest partit és molt curiosa i està envoltada de misteri. En aquest post d'exepció intentarem explicar amb la màxima objectivitat tot el que va passar i els resultats en forma de sancions.


El partit: errors arbitrals i trifulca final


Tot i que en la crònica del partit ja van quedar reflexats els diversos errors que va cometre el col·legiat López Gímenez convé refrescar-los. Ho farem de forma cronòlogica.

El jugador de l'Avià Viladomat, poc després de fer el gol que avançava al seu equip s'encarava amb Marcelo. L'àrbitre ensenyava targeta groga als dos jugadors. Quan estava a punt de tornar-se a posar la pilota en joc, el mateix Viladomat es va tornar encarar aquest cop amb Maxime, intentant trepitjar al jugador masnoví i discutint de forma clara amb ell. El col·legiat va ensenyar targeta groga només a Maxime després de l'acció. Es posava la pilota en joc i quan havia passat menys d'un minut el mateix Viladomat li donava una puntada de peu clara a Gueri quan aquest tenia la pilota controlada. Per segona vegada, López Gímenez tornava a perdonar-li la segona targeta davant la sorpresa de tots els desplaçats al Berguedà.

El Masnou estava per sota en el marcador i va començar a crear jugades de perill. El línier va invalidar una acció on Gueri i Bauli havien fet una molt bona paret i l'ex de la Grama marxava cap a porteria. El jugador del Masnou no només no estava en fora de joc, sinó que li sobrava com a mínim un metre. Posteriorment el mateix línier tornava a aixecar el banderí quan Mora, després d'una passada en profunditat, es disposava a fer una passada de la mort cap a Bauli, que finalment va acabar amb la pilota dins després del xiulet de l'àrbit. Acció més dubtosa, però que es tornava assenyalar en contra dels maresmencs. Per últim, en una nova acció de Mora en què es quedava sol davant Coll, aquesta probablement si en posició incorrecte però per molt pocs metres, el línier tornava a alçar el banderí.

L'inici de la segona part va estar marcat novament per l'actuació arbitral. Bauli queia a l'àrea desequilibrat per un defensor en el salt. El jugador masnoví hi va posar de la seva part per caure i probablement això va fer que López Gímenez no marqués el punt de penal, però l'acció va continuar viva i Àlex Moreno va posar la pilota a l'àrea i aquest cop si que l'acció de penal va ser molt evident. Dani Sucias posava el braç evitant de forma clara que la centrada arribés a bon port. L'àrbitre i els assistents passaven per alt l'acció davant la sorpresa de tota la família masnovina i fins i tot dels propis aficionats locals.

Al llarg del segon temps tant López Gímenez com especialment la línier Mireia Pedret Izquierdo van estar més pendents del que es deia des de la banqueta i des de la grada masnovina que no pas del partit. Tan cert és que es van poder sentir insults sexistes per part de la graderia (en qualsevol cas en vàrem poder sentir cap per part dels integrants de la banqueta) com que la línier es va girar dues vegades cap a la graderia amb mirada desafiant. Finalment prop del minut 80 l'àrbitre expulsava Àngel Gómez després d'haver-se costat previàment a la banqueta masnovina a repartir targetes per jugadors suplents i delegat.

Cal dir, també, que sobre l'acció del penal que va decidir el partit poc es pot retreure. Jordi es va equivocar en la sortida i va fer caure al jugador local Barnada quan aquest no anava enlloc. L'àrbitre no va dubtar en assenyalar el punt de penal. Encertava, però potser no tant en ensenyar-li la segona targeta a Jordi tenint en compte que Barnada no es trobava en direcció a porteria.

Al final del partit, amb Marcelo i Jordi com a grans protagonistes es produïa una gran trifulca a la porta dels vestuaris. Entre els jugadors locals que provocaven als del Masnou (això va quedar indemne pel col·legiat) i l'actuació arbitral  els jugadors masnovins van acabar, especialment Marcelo, perdent els papers i intentant agredir no sabem si a López Gímenez o a algun jugador local.


L'acte: més errors i desaparició soprenent


Unes hores després de la finalització del partit apareixia al web de la Federació Catalana de Futbol el aquest acte/fitxa del partit. El jugador local Viladomat apareixia sense targeta groga i l'entrenador del Masnou Àngel Gómez amb un altre targeta groga com si no hagués estat expulsat. A més, el gol de Dani Sucias des del punt de penal que va decidir el partit apareix al minut 89. Sorprenent quan una de les coses de les que es queixaven els masnovins era que el gol havia estat fora de temps, quan ja passava més temps del que s'havia afegit. Aquí al blog i a tots els diaris el gol va aparèixer al temps de descompte, tal com havia estat.

Al dia següent (diumenge), després que via twitter es comentés que el tècnic del Masnou apareixia sense la targeta vermella i mentre s'anaven penjant les fitxes dels partits que s'havien disputat diumenge, l'acte del partit s'esborrava sorprenentment fins ben entrada la nit.

Sancions del comité


Ahir es publicaven les sancions per aquesta propera jornada (vegeu aquí). Sorprenia que Àngel Gómez fos sancionat amb tres partits, no tant els dos per Jordi i Marcelo, però per damunt de tot un fet insólit i que aixeca a hores d'ara moltes sospites mentre no es corregeixi: inhabilitació de quinze dies pel president Roberto Hernàndez per menysprear i insultar als col·legiats. Molt extrany tenint en compte que el president del CD Masnou no va poder assistir al Municipal d'Avià. Si aquest fet no es corregeix en les próximes hores, s'haurà de veure quina és l'actitud que pren el club davant aquesta actuació.

EDICIÓ 23.37h: Segons informacions per part de l'àrbitre que ha rebut el company Sergi Vargas (@sergi_vargas) la sanció pel president és degut a que un directiu del Masnou va anar a recollir les fitxes dels jugadors un cop acabat el partit i va increpar a la tripleta arbitral identificant-se com a president del Masnou. Fins aquí pot semblar correcte, però és que l'àrbitre també ha comentat que el directiu del Masnou en qüestió va anar a recollir les fitxes perquè el delegat Josep Cordomí estava expulsat, cosa que és totalment falsa, ja que va seguir fins al final del partit a la banqueta. Veurem si tot això es corregeix d'alguna manera.

Recordem que la temporada passada ja el Masnou es va queixar molt dels arbitratges i es va retirar d'un partit al Municipal de Vilafranca quan encara quedaven minuts de joc per una expulsió de Marc Esteban, que reapareixia aquell dia d'una greu lesió, per dues grogues totalment immerescudes.

El conjunt masnoví queda mancat pel partit d'aquest proper diumenge i no només per les baixes dels jugadors sinó pel sentiment de persecució per part d'algú que genera tots aquests fets que s'estan produïnt. Per cert, López Gímenez, no rebrà cap tipus de sanció pel seu lamentable arbitratge i les seves irregularitats en l'acte i seguirà xiulant partits del nostre futbol territorial català.

3 comentarios:

  1. Estaria bé que no facis prejudicis sobre coses que desconeixes. Per a la teva informació: si consultes qualsevol acta veuràs que tot el que passa al temps de descompte (gols, targetes, canvis) de la primera part s'apunten al minut 44, i si és a la segona al minut 89. No busquis fantasmes on no n'hi ha.

    Més, quan apareix la fitxa de l'acta, vol dir que l'acta està enviada i des d'aleshores l'àrbitre no hi pot fer cap modificació. Com a molt es pot fer un annex si l'àrbitre s'adona d'un error com, per exemple, haver clicat com a targeta groga el que era una vermella per un entrenador... i el que apareix a l'annex no modifica la fitxa visible.

    ResponderEliminar
  2. I que un delegat acabi el partit a la banqueta no vol dir que no se'l pugui expulsar de camí dels vestidors...

    ResponderEliminar
  3. Gràcies per les aportacions.

    Desconeixia que el que passa el temps de descompte s'anota al minut 89. Si funciona així, no hi ha res a dir, tot i que em sembla una absurditat que els àrbitres no puguin posar el minut en què es produeix qualsevol incidència del partit. En partits que s'allarguen un temps raonable aquest fet pot produïr molts malentesos.

    En cap moment he retret a l'àrbitre que no hagués modificat l'acte, simplement he comentat els errors que té, que ens són uns quants.

    Per últim, si realment es va expulsar al delegat camí dels vestidors (amb la trifulca que es va produïr és perfectament possible), no entenc perquè no es fa constar a l'acte.

    En fi, que l'acte conté errors comprovats és un fet que si que conec.




    ResponderEliminar